Potřebujete poradit? Kontaktujte nás.

ikona_telefonu + 420 732 245 645
ikona_obalka info@jante.cz
ikona_chat chat okénko vpravo dole

Velký svatební průvodce 2. část: vše, co potřebujete vědět o plánování svatby

25. 06. 2020, 12:29
V 1. části našeho velkého svatebního průvodce jsme se podívali na to, co všechno zvážit, než se vůbec do plánování svatby pustíte, na co si dát pozor při výběru místa na svatbu, jak usadit hosty na svatební hostině nebo jaké zvolit doplňky. A nyní budeme pokračovat, abyste opravdu na nic nezapomněli. Zjistěte, co je ještě potřeba zařídit, aby bylo vše ťip-ťop.

Snubní prsteny jako věčná připomínka vaší lásky

 
Aby byla opravdu věčná, vybírejte si snubní prsteny z kvalitních materiálů, které se budou krásně lesknout i za několik desítek let. Nejlepší volbou je bílé a žluté zlato nebo chirurgická ocel.
 
Památka na váš svatební den může být ještě více vypovídající – snubní prsteny je možné opatřit rytinou s datem svatby. Ve zlatnictví obvykle dostanete na výběr z několika druhů písma.
 
Snubní prstýnky Snubní prsteny
 

Výzdoba a květiny na svatbu

 
Existuje tolik nádherných drobností, jimiž lze vyzdobit prostory místa konání svatby! A nemusí to být vůbec drahé. Květiny můžete dát do zavařovacích sklenic nebo lahví od vína ozdobených krajkou, na stůl položit dřevěné špalky a jiné dřevěné dekorace nebo si můžete pohrát s organzou či perličkami, které vypadají moc hezky uprostřed stolu. Ale nezapomeňte tam nechat i nějaké to místečko na talíře a dobrůtky ;-)
 
V květinářství si dopředu vyberte a zkonzultujte druh květin a jejich barvy. Ne všechny totiž rostou právě v tom ročním období, které jste si zvolili. A přichystejte si rovněž pěknou vázu na svatební kytici, ať vám během svatebního dne hned neuvadne a můžete se z ní těšit ještě pár dní poté.
 

„Papírové“ svatební věci

 
Svatební oznámení se obvykle rozesílá přibližně 3 měsíce před konáním svatby, do té doby máte čas si jej připravit. Oznámení si můžete vyrobit svépomocí, nebo to přenechat odborníkům – grafikovi, ilustrátorovi nebo tiskárně. Ale třeba má šikovné ruce některý z vašich známých, tak se poohlédněte kolem.
 
Papírové bývaly většinou také jmenovky na stůl. To už ale tak úplně neplatí. V současné době jsou velmi trendy jmenovky se jmény vyrytými do dřeva a zajímavou variantou jsou rovněž jmenovky z perníkových srdíček nebo papírová srdce na párátkách zapíchnutých do sladkostí (například Ferrero Rocher nebo makronek).
 

Jak vybrat svatebního fotografa a kameramana

 
Tihle dva se postarají o to, že vám svatební den nezůstane pouze ve vzpomínkách, ale i po několika letech se budete moci dojímat a smát nad albem plném krásných fotografií.
 
Výběr svatebního fotografa
 
Abyste byli opravdu spokojeni, vyberte si fotografa a kameramana podle stylu. Projděte si jejich portfolia a pozorujte, jakým způsobem pracují s okamžiky. Někteří fotí spíše reportážním způsobem a perfektně zachytí výrazy vás dvou i vašich hostů. Většinou neviděni a neslyšeni pořizují úžasné momentky. Pokud chcete především portrétové fotografie, vyberte si někoho, kdo se zaměřuje zejména na párové fotografie.
 

Hudba na svatbu podle vaše gusta

 
Na svatbě by mělo být několik druhů hudby: při obřadu, na hostině a na večerní párty. To znamená, že by měly zaznít písničky pomalé i svižné, romantické, veselé i bláznivé.
 
Z možností se nabízí DJ, kapela nebo váš známý, který bude postupně (a podle nálady) přehrávat váš vlastní seznam písniček například ze Spotify.
 
Nikdy ale nedovolte, aby byl pult s hudbou prázdný a mohl si pouštět písničky každý, kdo projde okolo. Tím by se zkazila univerzálnost svatební hudby a mohlo by se stát, že by tančil jen malý hlouček svatebčanů, kteří daný hudební styl poslouchají.
 

Zábava pro svatebčany

 
Jak zabavit hosty zejména během focení novomanželů a co zařadit do doprovodného programu během celého dne, co by všechny dostatečně rozptýlilo a zabavilo?
 
  • Fotokoutek
  • Svatební hry (budou organizovat svědci nebo moderátor) – Poznej mě po hlase, Pétanque, Písmena, Tanec se židlemi
  • Taneční vystoupení
  • Výuka tance
  • Pěvecké vystoupení
  • Kouzelník
  • Promítání videí a fotek z dětství novomanželů a z jejich seznámení
  • Svatební kvíz, jak svatebčané znají novomanžele
  • Zábava pro děti
  • Svatební noviny
 
Sice už ne tak hojně, ale stále jsou běžné svatební tradice (zametání střepů, přenášení přes práh, házení svatební kytice, polévka z jednoho talíře, společné rozkrojení svatebního dortu atd.). Pokud patříte mezi příznivce tradic, můžete i toto zařadit do svého harmonogramu.
 
Také nezapomeňte zařídit svatební vůz pro rozvoz svatebčanů, případně něco speciálního na svatební noc či na den poté pro vás dva (vířivka, masáž…).
 
 Svatební vůz

Ať to ve svatební den všechno „šlape“ na jedničku

 
Bez pevné ruky se pořádek obvykle nedostaví. Proto pověřte někoho, kdo se postará o koordinaci hostů a jejich přesun z místa na místo, kdo svatebčanům předá myrty, kdo rozdá výslužky, kdo shromáždí svatební dary apod.

Zábava pro svatebčany

 
  • Dress code – pokud nějaký bude (barva oblečení, co ano, co ne).
  • Svatební dary – kde se mohou vaši hosté podívat, co byste rádi dostali (Facebooková událost, svatební web s veškerými důležitými informacemi). Tím si zajistíte, že nic nedostanete dvakrát, a že se budete těšit jen z toho, co opravdu potřebujete. Nechte jim ale klidně vybrat bez omezení nějakou praktickou drobnost navíc jako překvapení. Ať to není tak „nalajnované“ ;-)
  • Jakou zvolit obuv – v případě, že se bude obřad konat v trávě, varujte ženy, ať si neberou boty s jehlovým podpatkem.
  • Jak je to s ubytováním, dopravou na místo a dopravou domů po skončení večerní párty nebo i během dne (v případě rodičů s malými dětmi a prarodičů).
 

Co dělat těsně před svatbou

 
Jeden den před svatbou vyzvedněte dort, koláče a zákusky a zavezte je do místa konání svatební hostiny. Rovněž připravte drobné občerstvení u vás doma pro sebe, kadeřnici, kosmetičku, fotografa, kameramana a případné další návštěvníky. Připravte si prsteny, doklady, svatební šaty, oblek a vše, co budete mít na sobě a co musíte mít po ruce.
 
V den svatby už nic neřešte a užijte si váš den. Nevěsta se nechá zkrášlit a ženich nebo svědek vyzvedne svatební kytici. Jen si pohlídejte, ať máte u sebe snubní prsteny, doklady a peníze.
 

Na co nezapomenout po svatbě

 
Následující den na vás čeká jedna nemilá povinnost – úklid a odvoz věcí ze svatební hostiny. Pokud jste spolupracovali s agenturou, měla by se o to postarat ona. V opačném případě to budete muset udělat sami nebo požádat o pomoc známé.
 

Tip pro nevěsty na sexy překvapení pro budoucího manžela

 
Jak svého vyvoleného ještě více „nažhavit“ na ženění a svatební noc? Odpovědí jsou boudoir fotografie. Jedná se o krásné, něžné a tajemně sexy fotografie vás ve spodním prádle, se závojem a podvazkem.
 
Boudoir fotografie Sexy fotografie nevěsty
 
Fotografie nafoťte dopředu (sama nebo s profesionálním fotografem) a pak pověřte někoho spolehlivého, kdo je vašemu budoucímu manželovi předá před obřadem (než vás poprvé uvidí). Asi nemusíme říkat, jak nadšený bude!
 
Svatba je nádherná událost, tak si ji užijte naplno. A i když ne vše bude přesně podle vašich představ, například se venku budou honit všichni čerti, nenechte si zkazit náladu. Užijte si sebe navzájem, hřejivý pocit spojení a pohodovou atmosféru spolu se svými blízkými.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Aby e-shop správně fungoval, používáme soubory cookies. Souhlas s nimi a nastavení můžete sami upravit. Cookies používáme v souladu s Ochranou osobních údajů.
Souhlasím
Nastavení