Potřebujete poradit? Kontaktujte nás.

ikona_telefonu + 420 732 245 645
ikona_obalka info@jante.cz
ikona_chat chat okénko vpravo dole

Velký svatební průvodce 1. část: vše, co potřebujete vědět o plánování svatby

23. 06. 2020, 19:30
Někteří z nás už mají svatbu za sebou a jiní ji teprve plánují. O tom, co vše je potřeba zařídit a na co nezapomenout, budeme mluvit z našich vlastních zkušeností. Je toho mnohem víc, než vybrat krásné šaty a místo pro obřad. Bát se ale nemusíte. Když budete vědět co a jak, užijete si pohodovou přípravu svatby a pak i váš Velký den. Zjistěte, co si při plánování svatby postupně odškrtávat.
 
Jsou páry, které jdou do svatby po hlavě a vezmou se už za pár měsíců, ale také ty, které si nechávají dostatek času a svatbu postupně plánují a zařizují třeba rok i více dopředu. Nebudeme zde proto popisovat kroky týden po týdnu. Zaměříme se na všechny důležité body, které je třeba si ohlídat v časovém horizontu, jenž vyhovuje právě vám.
 

Co všechno zvážit před svatbou

 
Než se pustíte do samotného plánování a obvolávání příslušných míst, řekněte si navzájem svá přání a zvažte možnosti.
 
  • Stanovte rozpočet svatby, který z velké části závisí na počtu hostů a také na ceně a vyhlášenosti místa, kde se bude svatba konat.
  • Vytipujte vhodná místa pro konání obřadu a následnou svatební hostinu. Rovněž zvažte, zda budete chtít na daném místě zamluvit také ubytování. Svatební hosté přijíždějící zdaleka to jistě ocení.
  • Sestavte seznam hostů a popřemýšlejte o tom, kdo vám půjde za svědka.
  • Vyberte několik termínů konání svatby a ideálně je rovnou proberte s klíčovými svatebními hosty, abyste se vyhnuli případným kolizím.
  • Určete si hlavní barvy svatby a roční období, ve kterém byste ji chtěli mít. Většina párů si vybírá jarní a letní měsíce, takže pokud chcete něco netradičního, svatba na podzim nebo svatba v zimě budou to pravé. No jen si představte svatební fotografie v zasněžené krajině nebo mezi nádherně zbarvenými podzimními stromy...
  • Promyslete si, zda plánování svatby a veškerou přípravu zvládnete sami, nebo zda zapojíte svatební asistentku/agenturu. Pokud nechcete investovat do agentury, ale přesto by se vám hodila pomocná ruka, poproste některé z členů rodiny nebo z řad kamarádů.
 
Datum svatby
 
 
Hned ze startu se raději podívejte, do kdy vám platí doklady, aby jim náhodou nevypršela platnost těsně před obřadem.
 

Místo konání svatby: obřad, hostina a focení

 
Místo je při plánování svatby bod číslo jedna. Proč? Obřadní síně, restaurace pro svatební hostinu i celé komplexy, kde můžete mít vše na jednom místě, bývají zamluvené už rok až dva dopředu. S výběrem místa proto doporučujeme neotálet.
 
Obvykle je potřeba rovnou zaplatit zálohu, tak s tím počítejte. Co nejdříve si pro jistotu zamluvte rovněž termín na matrice, ať máte čas obřadu, který vám vyhovuje.
 

Místo pro svatební focení

 
Možná se to na začátku jeví jako méně důležité, ale opak je pravdou. Přesně odtud totiž budete mít fotografie vás dvou, které si pravděpodobně necháte zarámovat a které budete chtít v budoucnu hrdě ukazovat svým dětem a vnoučatům.
Promyslete si proto, kde by se vám focení nejvíce líbilo – v okolí místa konání svatby, nebo někde dál, kam bude potřeba dojet autem? (K tomu se váže dostupnost vhodného automobilu s řidičem.)
 

Svatební hostina aneb zařizování jídla, pití a zasedacího pořádku

 
Tady začíná teprve ta pravá „sranda“ – svatební menu a výběr chodů, které se budou během dne konzumovat. Chcete to mít klasicky, a tedy předkrm, polévka, hlavní chod a dort, anebo byste měli raději raut či kombinaci obojího? A jaký druh alkoholu budete chtít dopřát sobě a svým hostům?
 
Ale nebojte se, většina míst, která nabízejí pořádání svatby, vám dají na výběr z již předpřipraveného menu a vy si tak zvolíte například jednu ze tří možností.
 

Svatební výjimky

 
Pokud máte v rodině někoho, kdo je vegetarián, vegan nebo někoho, kdo trpí na potravinové alergie, myslete i na něj, aby po celou hostinu neseděl smutně před prázdným talířem a s kručícím žaludkem.
 
V případě, že preferujete hostinu pouze v rodinném kruhu, nebo ji chcete omezit jen na vybrané svatebčany, nezapomeňte ke svatebnímu oznámení přidat pozvánku ke svatebnímu stolu a ostatním jen pozvánku na večerní párty nebo k obřadu.
 
Krájení svatebního dortu
 

Výběr svatebního dortu a laskomin

 
Součástí svatební hostiny je bezesporu také krájení svatební dortu, ovšem abyste měli co krájet, musíte si nějaký nádherný a lahodný dort vybrat a zavčasu objednat. To platí i pro svatební koláče, cukrovinky a dezerty. Ani to nenechávejte na poslední chvíli, ať pak nejste zklamaní. Ochutnávka těsta dortu, případně i některých zákusků předem se určitě vyplatí.
 

Jak usadit hosty, aby zavládl řád a pohoda

 
Pořádek musí být, i ten zasedací.
 
  • Do čela stolu si sedněte vy (nevěsta má ženicha po pravé ruce).
  • Rodiče nevěsty posaďte vedle ženicha (jako první vedle něj sedí matka nevěsty).
  • Rodiče ženicha posaďte vedle nevěsty (jako první vedle ní sedí otec ženicha).
  • Svědky usaďte vedle rodičů nebo na jiné významné místo u svatební tabule.
 
A pak už záleží na vás, jak to vyřešíte, nicméně dle etikety by mladší svatebčané měli sedět u sebe a starší také. Rovněž by se v rámci zasedacího pořádku měli střídat ženy a muži a členové rodiny nevěsty a ženicha.
 

Zkrátka udělejte to tak, ať se hosté snadno seznámí, mají si o čem povídat a dobře se baví. Pokud víte, že jsou někteří z pozvaných hostů „na nože“, usaďte je raději dál od sebe, i kdyby to mělo nabourat etiketu. Přece jen, příjemná atmosféra je ve svatební den jedna z nejdůležitějších věcí.

 

Svatební šaty a svatební oblek

Svatební šaty, padnoucí oblek a další doplňky

 
Tady asi ani nemusíme říkat, ať si dáte s výběrem záležet. Prostě si vyberte takové šaty na svatbu a svatební oblek, abyste se cítili krásně a dobře. A to platí samozřejmě také pro závoj, spodní prádlo, punčochy, podvazek a boty. Ideálně ať vás nic neškrtí, netlačí ani vám nic nepadá.
 
Svou svatební „výbavu“ může nevěsta doplnit ještě o předměty podle dávné tradice: něco starého, nového, půjčeného, darovaného, modrého (obvykle podvazek) a k tomu stříbrnou minci do boty. To proto, aby byl život v manželství opravdu krásný – optimistický, s dobrými rodinnými vztahy, plný věrnosti, šťastný a v blahobytu.
 
A dámy, nebojte se šperků! Ve svatební den vás může zdobit nejen snubní prsten, ale také
 
 
Náramek na svatbu Nalepovací šperky na svatbu
 

Líčení a účes na svatbu a další zkrášlování

 
Ve svatební den se můžete nalíčit a učesat sama, nebo se svěřit do rukou stylistů a nechat se hýčkat. Co si vyberete? My jsme zvolili to druhé, přece jen jednou za čas je příjemné, když o vás pečují ostatní, a zvláště v tuto chvíli.
 
Zkrášlování ale nezahrnuje jen vlasy a obličej, také vaše ruce si zaslouží péči. Jak na to jsme psali v článku Krásná na svatbu: jak si upravit ruce, aby vypadaly dokonale, kde se dozvíte více o úpravě nehtů, depilaci rukou a také o tom, jak to všechno nejlépe načasovat.
 
Vše si vyzkoušejte předem, ať pak nejste nemile překvapená z výsledku. Na poslední chvíli nenechávejte ani návštěvu solária, pokud chcete získat krásné opálení, které vynikne v bílých šatech ani nový sestřih a barvení vlasů.
 
Tak a jsme v půlce plánování svatby. Ve 2. části velkého průvodce přípravou sňatku se podíváme na snubní prsteny, výzdobu, svatební oznámení, výběr fotografa i na to, jak těsně před svatbou překvapit budoucího manžela ;-)
 
 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Aby e-shop správně fungoval, používáme soubory cookies. Souhlas s nimi a nastavení můžete sami upravit. Cookies používáme v souladu s Ochranou osobních údajů.
Souhlasím
Nastavení