Potřebujete poradit? Kontaktujte nás.

ikona_telefonu + 420 732 245 645
ikona_obalka info@jante.cz
ikona_chat chat okénko vpravo dole

Typy zapínání náušnic pro uši s dírkou i bez ní. Které zvolit a proč?

11. 09. 2019, 10:45
Při výběru náušnic obvykle hrají klíčovou roli barva, tvar, materiál a druh kamínku. Ovšem neméně důležitý prvek představuje také typ zapínání náušnic. Ten totiž určuje spolehlivost zapnutí a ochranu před jejich ztrátou, pohodlné nasazování a částečně i vzhled samotných náušnic. Udělejte si jasno v tom, které typy zapínání jsou nejpoužívanější, jaký je mezi nimi rozdíl a jak vypadají náušnice s jednotlivými typy zapínání. 
 
Zapínání dámských náušnic pro propíchnuté uši
 
Pokud se pyšníte dírkami v uších, nabízí se vám několik možností, jak svá ouška ozdobit krásnými náušnicemi. Některá zapínání nejdou téměř vidět, některá zajišťují vysokou ochranu před ztrátou náušnic a s některými z nich můžete klidně i spát, aniž by vás cokoliv tlačilo. Nyní se na jednotlivé typy zavírání náušnic podíváme blíže.
 
Puzety ve tvaru motýlka nebo disku
Puzeta je velmi oblíbený typ zapínání u malých náušnic, tzv. pecek. Vypadá jako křídla motýla nebo malinký disk, do něhož se zasune tyčka neboli dřík, na kterém je upevněná náušnice. Nasazení i sundání náušnic je velmi jednoduché a šperk obvykle i dobře drží v uchu.
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.
nausnice_berusky_oliver_weber_jantecz nausnice_oliver_weber_jantecz
 Náušnice na obrázku:
 
Klasické dámské zapínání neboli klapky
 
Pokud uslyšíte pojem klasické dámské zapínání (jiným označením též patentové, klapkové nebo kontinentální zapínání), jedná se o patent, kdy ušní dírkou provlečete náušnici a její konec uzavřete klapkou. Při zaklapnutí je však potřeba dát si pozor, abyste si neskřípli ušní lalůček. I přesto se ale jedná o velmi časté a oblíbené zapínání, u něhož nehrozí ztráta náušnice. Používá se jak u krátkých, tak u dlouhých náušnic.
Můžete mít i přes noc.
 
Oliver_Weber_nausnice_jantecz Nausnice_Oliver_weber_flores_jantecz
 
Náušnice na obrázku:
 
Šroubky s balonkem
 
Zavírání náušnic s balonkem vypadá podobně jako puzeta, jen s tím rozdílem, že je šroubovací. Tyčka zde tvoří šroubek a balonek matičku. Náušnice se sice nasazují složitěji, ale zato pevně drží a nehrozí jejich ztráta. Nevýhodu představuje snad pouze to, že se v závitu mohou zachycovat nečistoty a je potřeba náušnice častěji čistit.
Můžete mít i přes noc.
 
Nausnice_belid_jantecz Nausnice_bekid_motylek_jantecz
 
Francouzské zapínání neboli ruský patent
 
Francouzské zapínání náušnic je podobné jako klapka, jen zde se navíc pohyblivá část náušnice zaklapne do žlábku v tzv. kolíčku. Z tohoto důvodu se tomuto typu zavírání též někdy říká cvakačky. Ruský patent, jak se mu také říká, vypadá velmi elegantně a nijak nenarušuje vzhled šperku.
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.
 
Nausnice_bekid_jantecz_srdce nausnice_bekid_hvezdicka_jantecz
 
 
Spolehlivé kloubové zapínání
 
Kloubové zapínání neboli kreole se nejčastěji používá u menších kruhových náušnic. Funguje tak, že se tyčinka ohne v kloubu a zacvakne se do protější části náušnice. Uvádí se, že zavírání kloubem je jedno z nejspolehlivějších druhů zapínání náušnic.
Můžete mít i přes noc.
 
Nausnice_oliver_weber_kloubove_jantecz Nausnice_oliver_weber_strubrne_jantecz
 
 
Stylové africké háčky pro snadné nasazení
 
Africké háčky se jen provlečou ušní dírkou a je hotovo. Pro větší zajištění bezpečnosti se začaly vyrábět se silikonovou koncovkou, která se nasadí na konec háčku a nenápadně tak brání vyvléknutí náušnice. Africké háčky jsou delší, a proto je nejčastěji uvidíte u delších náušnic, se kterými krásně splynou. 
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.
 
Nausnice_oliver_weber_baisley_jantecz Nausnice_oliver_weber_jesterka_jantecz
 
 
Klenotnická klipsa
 
Jedná se o méně známý typ zavírání náušnic, který obohacuje klasickou klipsu o tyčku neboli dřík prostrčený ušní dírkou. Tím je zajištěno, že náušnice z ucha při zatáhnutí nespadnou. Klenotnická klipsa se používá zejména u těžších náušnic, díky čemuž se vám nevytahá ušní lalůček ani ušní dírka. Nehodí se však pro silnější ucho, které může nepříjemně stlačovat.
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.
 
 
Bezpečné zapínání dětských náušnic
 
Malé děti jsou hravé a mají neposedné nohy i ruce, a proto by malé slečny měly mít takové náušnice, které jsou dobře zajištěné a nelze je pouhým zatáhnutím sundat. Nemají však ještě dostatečně vyvinutou jemnou motoriku, a z toho důvodu jsou pro ně nejvhodnější tyto tři druhy zapínání dětských náušnic.
 
  1. Šroubky s balonkem – jelikož je toto zapínání šroubovací, nemusíte se bát, že by náušnice dítě samo sundalo.
  2. Dámský patent – jednoduchý způsob zapínání, který také dobře drží. Pro ještě větší pocit jistoty je možné jej opatřit speciálním zámečkem, respektive pojistkou.
  3. Dětská brizura – dětský patent funguje na principu očka, do kterého se vpředu jednoduše zachytí pohyblivá část náušnice. I zde je možné pro zvýšení bezpečnosti doplnit malý zámeček. Dětská brizura je ideální pro miminka a malé holčičky do osmi let.
 
ukazka_zapinani_sroubek_nausnice_jantecznausnice_zapinani_patent
 
Ani jedny z náušnic není potřeba na noc sundávat.
 
Výběru dětských náušnic jsme se více věnovali v článku Podle čeho vybrat první dětské náušnice pro svou holčičku, kde můžete načerpat další důležité informace.

Druhy zapínání náušnic pro nepropíchnuté ušní lalůčky
 
Nepatříte mezi ženy s dírkami v uchu? To vůbec nevadí. I vy můžete nosit krásné náušnice díky dvěma chytrým řešením, které nabízí klipsové náušnice a náušnice s anglickým šroubkem.

Klasická klipsa
 
Náušnice s klasickou klipsou nejsou vybaveny háčkem ani dříkem, jednoduše si je jen připnete na ušní lalůček a je to. Na nošení tohoto typu zapínání si však musíte zvyknout. Ze začátku vám možná bude poněkud nepříjemné, že vám něco svírá ucho.
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.

Anglický šroubek
 
Anglický šroubek funguje na principu malého svěráčku. Tento typ zapínání náušnic sice není až tak známý, ale také se velmi dobře nosí. Větší lalůček však může tlačit více, než by bylo příjemné. Je potřeba jej proto vyzkoušet v obchodě.
Náušnice doporučujeme na spaní sundat.


Každý typ zapínání má něco do sebe, určitě proto neuděláte chybu, když budete mít ve své šperkovnici minimálně dva druhy zavírání náušnic, které můžete střídat podle příležitosti a nálady. Pokud hledáte inspiraci nebo už přímo zvažujete koupi nových náušnic, podívejte se k nám do Jante.cz, kde najdete stylové náušnice s různým zapínáním a v mnoha originálních designech.
 
 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Aby e-shop správně fungoval, používáme soubory cookies. Souhlas s nimi a nastavení můžete sami upravit. Cookies používáme v souladu s Ochranou osobních údajů.
Souhlasím
Nastavení