Potřebujete poradit? Kontaktujte nás.

ikona_telefonu + 420 732 245 645
ikona_obalka info@jante.cz
ikona_chat chat okénko vpravo dole

Kdy je správný čas na první dětské náušnice a jaký způsob propíchnutí zvolit

28. 07. 2018, 15:16

Náušnice jsou krásným doplňkem, kterému odolá málokterá žena. Není proto divu, že už i malé holčičky chtějí svá ouška po vzoru maminek a kamarádek také ozdobit touto blyštivou věcičkou. Rozhodnutí, zda své dcerce propíchnout uši a v jakém věku, je na rodičích. My vám nyní poradíme, kdy a jakým způsobem nechat své dítě tento zákrok podstoupit.

Kdy nechat dítěti propíchnout ouška?

Kdysi se dívčí ouška propichovala už v porodnici. I dnes se ještě najdou maminky, které tento zákrok nechají udělat dítěti bezprostředně po narození, ale jejich počet značně klesl. Ne vždy je zde totiž jistota, že bude propíchnutí provedeno kvalitně a rovněž většina odborníků radí nechat řešení náušnic až na dobu po očkování proti tetanu, tedy po třetím měsíci věku dítěte.
Propíchnutí oušek je nejlepší provést právě kolem třetího měsíce, kdy miminko ještě nemá tendence tahat se za ouška, nebo až později kolem devátého roku, kdy už se dítě může samo rozhodnout, zda náušnice chce, nebo ne, a je ochotno se o svá ouška starat. V těchto dvou obdobích je největší pravděpodobnost rychlého zahojení. V pozdějším věku dítěte
se ale mnohem více projevuje strach z propíchnutí a z doktorů obecně. O to může být doba před zákrokem a během něj těžší jak pro vás, tak pro dítě. Na základě strachu může dokonce holčička propíchnutí odmítnout a v pozdějším věku litovat, že jste jí nedali propíchnout ouška už jako miminku.
 
Divka pri propichovani usi na nausnice

Jaké jsou způsoby propichování dětských oušek?

Dětská ouška se propichují dvěma způsoby:
  • propíchnutím jehlou nebo
  • nastřelením.
Propíchnutí jehlou je běžně používaná metoda za nízkou cenu, obvykle maximálně do 400 Kč. Její nevýhoda však spočívá v tom, že je více bolestivá, ouško lehce krvácí a někdy se i stane, že jsou dírky po propíchnutí nesouměrné.
Druhou a stále populárnější metodou je nastřelování. V čem tkví jeho oblíbenost? Trvá kratší dobu, je méně bolestivé, přesnější a hygieničtější. Ouško ve většině případů ani nekrvácí. Nastřelení vám provedou v kosmetických salonech, u lékaře či v tetovacích salónech. Cena už je ale o něco vyšší, může se vyšplhat až na 800 Kč, záleží na typu salónu.
 
Čas a způsob prvních dětských náušnic určujete vy, rodiče. Není žádná předepsaná formule, jak a kdy to správně provést. Dejte na svou intuici či své vlastní zkušenosti a vaše rozhodnutí bude jistě správné :-)
 
 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Aby e-shop správně fungoval, používáme soubory cookies. Souhlas s nimi a nastavení můžete sami upravit. Cookies používáme v souladu s Ochranou osobních údajů.
Souhlasím
Nastavení